BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, 3 June 2011

Kek Lapis Lemon



Kek ini merupakan produk terbaru daripada Koleksi Dapur Panas. Buat semalam , hari ini tinggal sekerat. Memang MOIST dan rasanya masam manis. Resipinya, sila rujuk di bawah.


Kek Lapis Lemon

Bahan-bahannya:
18 kuning telur, 6 putih telur
250 tepung hong kong (gandumpun boleh)
80 ml air ais
400 g mentega (jangan guna g.c.....aaaa)
300 g gula castor
1 tin susu manis
2 sudu makan ovellete
1 biji oren, perah jusnya, kulitnya diparut
1/2 st garam, esen oren, color lemon yellow


Cara-caranya:

1. Mentega dan susu dipukul kembang gebu.
2. Telur, gula, garam dan  ovallete dipukul kembang.
    Masukkan airdan tepung. Pukul  hingga gebu.
3. Satukan kedua-dua adunan. Masukkan esen oren,
     color,  jus oren dan parutan kulit oren.
4. Bakar selapis-selapis. Gunakan api atas sahaja.
    Suhu bergantung kepada oven yang digunakan.
    Apabila kek semakin tinggi, ia semakin cepat  masak.

0 juta orang suka masakan mama :):